Ana SayfaSPSS Veri Analizi-SPSS yöntemi nedir?BlogSPSS Veri Analizi-SPSS yöntemi nedir?

SPSS Veri Analizi-SPSS yöntemi nedir?

SPSS VERİ ANALİZİ

SPSS, IBM şirketinin bir yazılımı olup Dünya’nın en yaygın kullanılan veri analiz programıdır. IBM kendi sitesinde SPSS’i aşağıdaki gibi anlatmaktadır.

“IBM® SPSS® Statistics, güçlü bir istatistiksel yazılım platformudur. Kuruluşunuzun verilerinden eyleme dönüştürülebilir içgörüler elde etmesine olanak sağlayan, bir dizi güçlü özellik sunar.

SPSS Statistics ile şunları yapabilirsiniz:

  • Kullanımı kolay bir arabirim aracılığıyla verilerinizi analiz edebilir, daha iyi anlayabilir ve karmaşık iş ve araştırma sorunlarını çözebilirsiniz.
  • Yüksek doğruluğun ve kaliteli karar alma sürecinin sağlanmasına yardımcı olan gelişmiş istatistiksel prosedürlerle büyük ve karmaşık veri kümelerini daha hızlı bir şekilde anlayabilirsiniz.
  • Açık kaynak yazılımıyla entegrasyon için uzantıları, Python ve R programlama dili kodunu kullanabilirsiniz.
  • Esnek devreye alma seçenekleriyle yazılımlarınızı daha kolay seçin ve yönetin.

SPSS, Windows ve Mac işletim sistemlerinde kullanılabilir.”

SPSS ANALİZİ

​SPSS Analizi, verilere, SPSS programı kullanılarak istatistiksel analiz işlemleri uygulanmasıdır. Bilimsel araştırma çalışmaları kapsamında lisans tezi, yüksek lisans tezi, doktora tezi, tıpta uzmanlık tezi, diş hekimliği tezi ve makaleler için hipotez testlerinin yapılması, geçerlik ve güvenirlik analizlerinin yapılması gibi işlemler için SPSS analizi yapılmaktadır. Bunun yanında araştırma şirketleri tarafından toplanan, şirketlerin veri yönetim sistemlerinde bulunan ya da kamu kurumları tarafından toplanan veriler için SPSS ile istatistiksel analiz uygulamaları yapılmaktadır. Bu sayede tüketici araştırmaları, ürün araştırmaları, rakip araştırmaları, pazar araştırmaları gibi çalışmalardan derinlemesine bilgiler elde edilmektedir.

Burada unutulmaması gereken nokta şudur: SPSS bir analiz programıdır ve SPSS bilmek ile istatistik bilimini/istatistiksel test tekniklerini bilmek birbirinden tamamen farklıdır. SPSS ile veri analizi yaparken yanlış bir test seçiminde program araştırmacıyı uyarmamaktadır. Bu durum da hipoteze uygun olmayan ya da varsayımları sağlamayan bir testin yapılarak raporlanmasına neden olabilmektedir.

İstatistik Atölyesi gibi kurumsal şirketler, tez danışmanlığı ve bilimsel araştırma danışmanlığı kapsamında SPSS ile istatistiksel veri analizi hizmetleri sunmaktadır. Bu sayede bilimsel araştırma yapan araştırmacıların doğru sonuçlara ulaşarak etkin çalışmalar yapmasına destek olmaktadır.

AMOS ANALİZİ

AMOS programı, SPSS ile birlikte IBM bünyesinde bulunan bir analiz programıdır. Sosyal bilim çalışmalarında (işletme, pazarlama, insan kaynakları, yönetim ve organizasyon, psikoloji vb.) sıklıkla kullanılan AMOS ile doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modeli analizi yapılmaktadır.

DFA, önceden belirlenmiş ya da kurgulanmış bir yapının toplanan verilerle ne derece doğrulandığını incelemeyi amaçlar. Açımlayıcı faktör analizinde, belirli bir ön beklenti ya da denence olmaksızın faktör yükleri temelinde verinin faktör yapısı belirlenirken DFA, belirli değişkenlerin bir kuram temelinde önceden belirlenmiş faktörler üzerinde ağırlıklı olarak yer alacağı şeklindeki bir öngörünün sınanmasına dayanır (Sümer, 2000).

Yapısal eşitlik modeli ise doğrudan etki ve dolaylı etki hipotezlerinin test edilmesin kullanılan bir analiz tekniğidir. Örnek olarak örgütsel adaletin bağlılık üzerindeki etkisi AMOS ile yapılan Yapısal eşitlik modeli analizi ile incelenmektedir. Bununla birlikte örgütsel adaletin bağlılık üzerindeki etkisinde yöneticinin liderlik becerisinin aracılık etme durumu da aynı şekilde AMOS ile yapılan Yapısal eşitlik modeli analizi ile incelenmektedir. Bu analizler gizil değişkenler ile kurulan model aracılığı ile yapılmaktadır.

SPSS VERİ ANALİZİ İLE EN ÇOK SORULAN SORULAR;

SPSS analiz yöntemi nedir?

SPSS programı nedir?

SPSS ücreti ne kadar?

Temel SPSS eğitimi nedir?

SPSS analizi ne kadar sürer?

Tüm soruların yanıtlarını iletişime geç butonuna basarak detaylı bilgi ala bilirsiniz.

tez yazdırma, tez yazdırma hizmeti, tez yazdırma fiyatları, akademik tez yazdırma, profesyonel tez yazdırma, tez danışmanlık, lisans tezi yazdırma, yüksek lisans tezi yazdırma, doktora tezi yazdırma, tez yazdırma İstanbul, tez yazdırma Ankara, tez yazdırma İzmir, ucuz tez yazdırma, hızlı tez yazdırma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2010-2023 Desing by Spss Analiz . All Rights Reserved