SPSS Veri Analizi ve Google Arama Sonuçları
SPSS veri analizi günümüz araştırmacıları tarafından çok yaygın olarak kullanılan bir istatistiksel analiz programı ve istatistik analizleri ile yolu kesişen herkes bu yazılımının ismini duymuştur. Yaygın olduğu için de bir şekilde SPSS programı hakkında bilgi almak için tüm araştırmacılar Google‘dan SPSS ile ilgili aramalar gerçekleştiriyor.
SPSS programı ve istatistik analizi uygulamaları hakkında bilgi edinmek için yapılan aramaların başında “SPSS analizi” kelime grubu geliyor. Bu arama sayesinde hem istatistik analizi hem de SPSS üzerinden nasıl uygulanacağını öğrenmek isteyen çok sayıda araştırmacı var. Hedef bir taşla iki kuş vurmak!
Ancak bu arama sonucunda dilimiz açısından ortaya çıkan büyük bir problem var. Bir de gerçekten SPSS analizi isminde bir istatistiksel veri analizi tekniği varmış algısının yerleşmesi de bilimsel açıdan bir sorun yaratıyor. Şimdi bu sorunu derinlemesine inceleyelim.
SPSS Analizi Var mı?
Bu sorunun cevabını kolaylıkla verebiliriz: Böyle bir analiz tekniği hiç olmadı ve asla olmayacak. İstatistik konusunda çalışan tüm araştırmacılar korelasyon analizi, faktör analizi, regresyon analizi, varyans analizi gibi çok sayıda teknik uyguluyor ve uygulanmasında da hiçbir sakınca yok. Ancak SPSS analizi denildiğinde klasik bir hipotez testi tekniği veya modelleme yöntemi varmış gibi bir algı oluşuyor.
SPSS kendi başına müstakil bir veri analizi programı ve bu programın deneme sürümleri de ücretli versiyonları da (hatırı sayılır bir ücret karşılığı) indirilebiliyor. SPSS bir analizi tekniği değil; ama programın içerisinde bilimsel araştırmalarda kullanılan temel istatistiksel analiz yöntemleri bulunuyor. SPSS’in içinde bulunan istatistik teknikleri hipotez testlerinden regresyon analizlerine; veri madenciliğinden zaman serisi analizine kadar birçok farklı konuya uzanıyor.
SPSS programı kendi açılımı gereği (Statistical Package for Social Sciences) sosyal bilimler için geliştirilmiş ve zaman geçtikçe fen bilimlerinde de rağbet görmüştür. Özellikle anket çalışmalarında güvenilirlik analizi, faktör analizi gibi farklı uygulamalar için başvurulan bir yazılım. Özetle, SPSS’in açılımından amacı anlaşılabilir.
Anket çalışmalarının analizleri için anket analizi gibi çeşitli kavramları zaman zaman kullanıyoruz. SPSS programı için SPSS analizi kavramı yerleştikçe böyle bir teknik varmışçasına bir algıya kapılmak ise bilimsel kullanım açısından problemli bir durum. Bu arama yerine tıpkı bazı araştırmacıların yaptığı gibi “SPSS programı ile istatistiksel veri analizi” gibi terimler Türkçe için daha uygun gözüküyor.
Elbette aramalarımız esnasında yine SPSS analizi kavramını hızlıca Google kaynaklarına erişmek için pragmatist şekilde kullanalım ancak SPSS analizi olarak tanımlanmış bir tekniğinin mevcut olmadığını unutmamak kaydı ile…,
SPSS Veri Analizi Tablo Düzenleme
- Google Formlar ile anket oluşturma, Excel formatında veri çekme, kolay yoldan Excel’de veri kodlama
- SPSS’e veri aktarma ve verileri etiketleme, normallik dağılımı kontrolü, kayıp veri analizi ve aykırı değerleri inceleme
- Çalışma için uygun istatistiksel testleri belirleme
- Korelasyon Testleri | Regresyon Analizleri (Basit ve Çoklu Doğrusal Regresyon, Aşamalı Regresyon, Hiyerarşik Regresyon)
- Ki Kare Testleri, ODDS Ratio, Veri Birleştirme, Custom Tables, Recode Variable, Select Cases, Split File
- Tüm test türleri için makale formatında örnek tablo oluşturma (20 farklı tablo formatı) raporlanması ve yorumlanması
- Parametrik Testler (T Testleri, Tek ve İki Faktörlü ANOVA & MANOVA, Tekrarlı Ölçümlerde Tek ve İki Faktörlü Varyans Analizi)
- Non-Parametrik Testler (İşaret Testi ,Wilcoxon Testi, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Freidman)
SPSS ile Gruplara Göre Veri Analizi Uygulamaları
Elimizde sağlık üzerine gerçekleştirilmiş büyük bir araştırmaya ait büyük bir veri seti olduğunu düşünelim. Bu veri seti üzerinden köylerde, ilçelerde ve şehirlerde yaşayan bireyler bazında, cinsiyet ile astım hastalığı arasında anlamlı bir ilişkin olup olmadığını test etmek istiyoruz. Hipotez testini SPSS ile uygulasak; SPSS analizi nasıl uygulayabilirdi?
Yani hastaların yaşadıkları bölgelere göre ayrı ayrı ki-kare testini SPSS programı ile analiz ederken hangi adımları uygulamalıyız?
Seçenek konusunda da özgürüz. İster ki-kare, ister ANOVA, ister t-testi, ister korelasyon analizi…
Esas vurgulamak istediğimiz konu, A istatistiksel analiz tekniğini bir kategorik değişkenin grupları bazında nasıl gerçekleştirebiliriz? Bu yazıda buna değineceğiz.
SPSS ile istediğimiz herhangi bir analizi, bir değişkenin gruplarına göre ayrı ayrı uygulamamız için Split File menüsünü kullanmamız gerekiyor.